Over stichting komma

Hieronder vind je informatie over het ontstaan van Stichting Komma en maak je kennis met ons team, het bestuur en ambassadeur. Echter, wij staan er niet alleen voor. Dankzij onze partners en vrijwilligers is het mogelijk om zoveel Komma’s per maand te maken. We zijn deze geweldige mensen zeer dankbaar voor hun steun en toewijding.

Komma op met je verhaal – de podcast

Welkom bij ‘Komma op met je Verhaal, de Podcast’, een bijzondere reeks van Stichting Komma. In deze podcast delen we de inspirerende en emotionele verhalen van mensen met een ongeneeslijke ziekte. Elke aflevering biedt een intieme kijk in hun levensverhalen, herinneringen en wijsheden, zodat deze kostbare momenten bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Onze host, Michel, gaat samen met een vrijwilliger van de stichting in gesprek met een ouder die zijn of haar levensverhaal deelt. We praten over hoe ze de diagnose hebben ontvangen, hoe ze omgaan met hun ziekte, en welke mooie momenten en inzichten daaruit zijn voortgekomen. Daarnaast delen ze persoonlijke herinneringen, momenten van vreugde en verdriet, en de wijze lessen die ze willen nalaten.

Door deze verhalen te delen, hopen we niet alleen te inspireren en te troosten, maar ook een blijvende nalatenschap te creëren. Luister mee, laat je raken en ontdek de kracht van een komma.

Luister de podcast hier.

Seizoen 1

In deze aangrijpende aflevering van ‘Komma op met je Verhaal, de Podcast’ spreken we met Laura. Hoewel zij zelf niet ongeneeslijk ziek is, heeft zij op een bijzondere manier te maken gehad met Stichting Komma. 

Haar man Hidde legde tweeënhalf jaar geleden zijn levensverhaal vast, nadat hij te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was, terwijl Laura zwanger was van hun eerste kind.

Waar Laura had moeten genieten van het moederschap, moest ze tegelijkertijd zorgen voor haar zieke man. Toen hun zoon Rowan nog maar 8 maanden oud was, overleed Hidde. Terwijl ze rouwde om het verlies van haar man, werd hun zoon Rowan getroffen door kanker. Na een zware strijd werd Rowan in 2023 schoon verklaard, maar helaas keerde de ziekte terug. In januari 2024 overleed Rowan op 2-jarige leeftijd.

Op de begrafenis van Rowan sprak Hidde zijn zoon voor het laatst toe via het portret dat hij voor hem had opgenomen bij Stichting Komma. Laura deelt in deze aflevering haar verhaal van onvoorstelbare kracht, liefde en verdriet.

Deze aflevering is langer dan gebruikelijk, maar het verhaal dat Laura deelt is het waard om tot het einde te beluisteren.

Luister de podcast hier

In deze vierde aflevering van ‘Komma op met je Verhaal, de Podcast’ gaat onze host, Michel, samen met vrijwilliger Lea in gesprek met onze speciale gast, Jorrien.

Jorrien deelt haar emotionele en inspirerende verhaal over het leven met een ongeneeslijke ziekte. Ze vertelt hoe ze haar diagnose heeft ontvangen, wat dit betekende voor haar en haar gezin, en hoe ze de uitdagingen en onzekerheden van haar ziekte het hoofd biedt. Ondanks het verdriet en de moeilijkheden, heeft Jorrien ook waardevolle inzichten en mooie momenten ontdekt die ze graag met ons deelt.

Deze aflevering biedt een intieme blik op het leven met een ongeneeslijke ziekte als moeder, en laat zien dat er zelfs in de moeilijkste tijden ruimte is voor liefde, verbinding en betekenisvolle ervaringen.

Luister mee naar het krachtige verhaal van Jorrien en ontdek de kracht van een komma. Laat je inspireren door haar moed, veerkracht en de prachtige momenten die zelfs in de zwaarste omstandigheden kunnen ontstaan.

Bestel het kaartspel “Komma op met je verhaal” hier: https://www.stichtingkomma.nl/komma-op-met-je-verhaal/

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen.

Luister de podcast hier

Op 3 augustus heeft Bart euthanasie gepleegd. Zes jaar geleden belandde Bart in een diepe depressie waar hij helaas nooit uit is gekomen.

In mei heeft hij bij ons zijn levensverhaal laten vastleggen, speciaal voor zijn 6-jarige zoon die hij momenteel niet meer ziet. Nog belangrijker, hij heeft uitgelegd waarom hij deze moeilijke keuze heeft gemaakt, zodat zijn zoon dit later kan horen vanuit zijn eigen woorden.

Drie weken voor zijn euthanasie schoof Bart bij ons aan in de podcaststudio. Hij wilde zijn verhaal delen met anderen en benadrukken dat sommige problemen niet opgelost kunnen worden met “kom op, even je schouders eronder”. Ook al zag je het niet aan de buitenkant, Bart was ongeneeslijk ziek.

We mochten alles aan hem vragen, en dat hebben we ook gedaan. Het gesprek had nog wel een uur langer kunnen doorgaan, zoveel had hij te vertellen.

Lieve Bart, bedankt voor je openheid. We hopen dat je de rust hebt gevonden waar je naar op zoek was.

Luister de podcast hier

In deze aflevering van ‘Komma op met je Verhaal, de Podcast’ gaat onze host, Michel, samen met vrijwilliger Koen in gesprek met onze speciale gast, Sandra.

Sandra leeft met ALS en deelt openhartig wat deze ziekte voor haar betekent. Maar ook hoe ze het nieuws aan haar kinderen heeft gebracht, welke verwachtingen ze heeft, en wat haar grootste angsten zijn. Ze laat ons zien hoe het is om met deze ongeneeslijke ziekte te leven, maar ze deelt ook waarom ze chronisch ziek zijn als een cadeautje ziet.

Deze aflevering biedt een diepgaande en emotionele kijk op het leven met ALS, en laat zien hoe Sandra kracht en betekenis vindt in haar omstandigheden.

Luister mee naar Sandra’s inspirerende verhaal en ontdek de kracht van een komma.

Luister de podcast hier

In deze allereerste aflevering van ‘Komma op met je Verhaal, de Podcast’ gaat onze host, Michel, samen met vrijwilliger Juliette in gesprek met onze speciale gast, Ilanit.

Ilanit deelt haar emotionele en inspirerende verhaal over het leven met een ongeneeslijke ziekte. Ze vertelt hoe ze de diagnose heeft ontvangen, wat dit betekende voor haar en haar gezin, en hoe ze met de situatie omgaat. Ondanks de uitdagingen en het verdriet, heeft Ilanit ook mooie momenten en waardevolle inzichten ontdekt die ze graag met ons deelt.

Deze aflevering biedt een intieme blik in de realiteit van leven met een ongeneeslijke ziekte als moeder, en laat zien dat zelfs in de moeilijkste tijden er ruimte is voor liefde, verbinding en betekenisvolle ervaringen.

Luister mee naar het krachtige verhaal van Ilanit en ontdek de kracht van een komma. Laat je inspireren door haar moed, veerkracht en de mooie dingen die zelfs uit de zwaarste omstandigheden kunnen voortkomen.

Luister de podcast hier

Voor Stichting Komma zijn vrijwilligers onmisbaar. Dankzij hun inzet is het mogelijk om voor alle ongeneeslijk zieke ouders die zich bij ons aanmelden kosteloos een Komma te maken.

Raad van Toezicht

Ik ben de penningmeester van Stichting Komma. In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende ondernemers, kunstenaars, sociale ondernemingen en grotere bedrijven geholpen met hun professionalisering. Betrokken sinds de oprichting van Stichting Komma, draag ik de stichting een warm hart toe en hoop ik op deze manier met mijn ervaring een verschil te maken voor mensen die het op dat moment echt nodig hebben.

Ik ben 45 jaar, getrouwd en moeder van een zoon van 15 en twee dochters van 12 en 6 jaar. Mijn moeder heeft haar eigen moeder op zeer jonge leeftijd verloren en geen enkele herinnering aan en beeldmateriaal van haar. Dat is voor haar altijd een groot gemis geweest. Nog even de stem kunnen horen of je ouder op beeld kunnen zien na overlijden zal iets van het gemis verzachten. Dat Stichting Komma het mogelijk maakt voor ongeneeslijk zieke ouders met kinderen in de leeftijd tot en met 18 jaar een prachtig portret voor hun kinderen achter te laten vind ik heel mooi. Ik ben dan ook blij dat ik vanuit mijn vak en opgedane ervaringen de afgelopen twintig jaar hier sinds januari 2023 als bestuurssecretaris een bijdrage aan mag leveren.

Ambassadeurs

Als longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en mede-oprichter van het Zorgplatform Carend heb ik gemerkt dat palliatieve zorg niet of nauwelijks aandacht kreeg, dat we nauwelijks écht het gesprek voerden over de dood en de weg daarnaar toe, waardoor deze weg veel hobbeliger werd dan nodig is. Ik heb de levensmissie om hier verandering in te brengen. Het vastleggen van herinneringen voor je kinderen kent in mijn ogen een zeer hoge existentiële waarde. Ik denk dat ik op geen enkele manier de waarde hiervan echt kan uitdrukken. Afscheid nemen is niet iemand loslaten, maar iemand anders leren vasthouden. Als je jong bent, kunnen de herinneringen misschien vervagen. Door het visueel vastleggen van een van de belangrijkste mensen in je leven zal hij of zij naast een plek in je hart, ook daadwerkelijk met je kunnen blijven praten. Ik begrijp heel goed dat hierdoor van een punt in het leven een komma gemaakt wordt. De intense waarde daarvan is niet in te voelen, noch uit te drukken. Als ambassadeur hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan Stichting Komma, omdat hun missie en mijn eigen veel raak vlakken heeft.